Het effect van uit en thuis fans op voetbalprestaties – EenVandaag
Gisteren was ik te zien in de uitzending van EenVandaag over het effect van uit en thuis fans op voetbalprestaties.
Het werd een kort maar krachtig item:
"Een absolute noodmaatregel, zegt de politievakbond over het weren van uitfans in het betaalde voetbal. De overlast van hooligans en de druk op de politie is simpelweg te groot. Toch kan het gemis van supporters ook invloed hebben op de sportprestaties."
Kijk hier het fragment terugOverwinning Pec Zwolle – Editie NL
Onlangs werd ik geïnterviewd door Editie NL over de epische overwinning van PEC Zwolle tegen Den Bosch.
Kijk hier het fragment terugOmgaan met tegenslagen – Sport KnowHow XL
Voor Sport Know How XL! duik ik voor de nieuwe column reeks van Wouw Performance in het thema tegenslag.
In de eerste column van de reeks ga ik in op wat tegenslag precies is en wat het met je doet.
Lees hier het hele artikelInterview met Robin Groot
‘Niet alleen de goede resultaten lieten de onzekerheid van Groot verdwijnen, ook de gesprekken met de psychologen van Psyned. De sponsor is het hele jaar betrokken bij Team IKO en tweewekelijks spreken de schaatsers met psychologe Yara van Gendt.'
Voor schaaten.nl werd Robin Groot geïnterviewd over haar ontwikkelingen dit seizoen.
Lees hier het artikel Te gast bij NPO radio 1
'Psychologische begeleiding was vroeger vaak een onderwerp waar niet over gepraat werd. Gelukkig is dat nu anders en loopt Team IKO daarin voorop. Zij hebben als de eerste schaatsploeg van Nederland een psycholoog in hun staf!.' Samen met schaatsster Robin groot was ik te gast om te vertellen over de samenwerking tussen PsyNed en Team IKO.
Luister hier het gesprek terugDe broers Ten Hove over onze samenwerking
‘Mentale begeleiding is volgens de broers Ten Hove bij uitstek een gebied waarop ze de hulp van een professional nodig hebben.’
In een interview op nu.nl delen Erwin en Martin hun visie op het coachen.
Lees hier het hele arikelOmgaan met tegenslag – Sportzorg
Als sporter zul je ongetwijfeld tegenslag hebben meegemaakt en gaan meemaken. Tegenslagen zijn namelijk onvermijdelijk. Omgaan met tegenslagen betekent praktisch gezien een andere route vinden om bij je doel te komen. Daar is onder andere flexibiliteit en weerbaarheid voor nodig. Samen met Renate Hensen schreef ik een blog voor Sportzorg over het onderwerp omgaan met tegenslagen. Geïnteresseerd? Klik op de button hieronder om het artikel te lezen.
Klik hierOntsnappen aan de ratrace – Zwembadbranche
Voor het magazine Zwembadbranche ben ik geïnterviewd over het belang van herstel. Het helpt om bewust grenzen te stellen en meer onze rust te pakken. Maar hoe doen we dit?
Lees hier het hele artikel.
Op mentale kracht vooruit: Rol van Yara bij Team IKO
Bekijk de samenwerking tussen Psyned en Schaatsteam IKO in deze video. Ik ben trots om vanuit Psyned bij te dragen aan het goede werkgeverschap van Schaatsteam IKO! In deze video vertel ik wat mijn rol is binnen het team.
Wil je meer weten en de hele video bekijken? Klik dan hier!
NOS Sportjournaal
Voor het NOS Sportjournaal werd ik geïnterviewd over een veilig topsportklimaat. In deze uitzending vertel ik hoe ik dit aanpak binnen schaatsteam IKO. Benieuwd? Klik hieronder om het NOS Sportjournaal te bekijken.
Bekijk hierHoe maak je nog carrière als je al vroeg hebt gepiekt?- Intermediair
Ik werd geïnterviewd voor een column op Intermediair over carrière maken op jonge leeftijd. Veel sporters willen het graag heel goed doen en werken hard, waardoor ze over hun eigen grenzen gaan. Deze sporters pieken door hun harde werk vaak al op jonge leeftijd. Wat zijn de gevolgen hiervan? Kom je in een 'zwart gat' terecht als je al op jonge leeftijd piekt? wil je hier meer over lezen, klik dan op de link hieronder.
Lees meerMindset-SportknowhowXL
Wat is het effect van je mindset op de balans tussen plezier en presteren? Onze stagiaire Larissa schreef, samen met Yara, een column voor SportknowhowXL over dit onderwerp. Als sporter kan je twee verschillende mindsets hebben: een 'growth mindset' en een 'fixed mindset'.Iemand met een growth mindset is ervan overtuigd dat zijn talent en vaardigheden te ontwikkelen zijn door te trainen.Sporters met een fixed mindset gaan uitdagingen liever uit de weg en blijven in hun comfortzone, de omgeving waarin ze weten wat ze kunnen presteren. Wil je weten wat het effect is van deze twee mindsets op de balans tussen plezier en presteren? Lees dan verder via de link hieronder.
Lees meerMijn rol binnen schaatsteam IKO – SportknowhowXL
Sinds kort ben ik onderdeel van de staf van schaatsteam IKO. Elke donderdag ben ik daar op de werkvloer aanwezig om het welzijn van de sporters te monitoren, te spreken met schaatsers en het teamproces te begeleiden.
Omdat ik onderdeel ben van de staf zie ik dingen direct en kan ik hierop anticiperen. Moeten we de trainingsbelasting aanpassen? De coaching anders instellen? Of is er behoefte aan hulp van één van de 300 Psyned psychologen? Ik zie mentaal en fysiek als één geheel.
In SportknowhowXL vertel ik wat het belang is van mijn rol binnen het team. De hele column is te lezen via de link hieronder.
Lees meerZelfregulatie en het ABC-model verhogen motivatie – SportknowhowXL
Hou houd je als trainer je sporters gemotiveerd, zodat ze meer plezier ervaren, inzet tonen en uiteindelijk betere prestaties kunnen leveren? En hoe kan je hier in de praktijk rekening mee houden? Onze stagiaire Ilse schreef, samen met Yara, een column voor SportknowhowXL over dit onderwerp.
Klik hier"Intrinsieke motivatie kun je verhogen door verschillende zelfregulatieprincipes toe te passen: zoals doelen stellen, reflecteren, plannen en monitoren"
De hele column is te lezen via deze link.
Revolutionaire aanpak in de sport: samenwerking Psyned en schaatsteam IKO
Sinds eind mei ben ik aan de slag gegaan als sportpsycholoog bij schaatsteam IKO, waarbij ik verantwoordelijk ben voor het algehele welzijn van de sporters. Nieuw hierbij is dat ik dit niet alleen doe, maar dat ik hulp kan inschakelen van de 300 gespecialiseerde psychologen die aan Psyned verbonden zijn. Psyned heeft een nieuwsbericht geschreven over de nieuwe samenwerking tussen Psyned en Schaatsteam IKO, deze lees je hieronder.
Lees meerPsychologische tools voor optimaal herstel van je blessure – Running NL
Voor het tijdschrift Running NL hebben Afke en ik een artikel geschreven waarin wij verschillende bespreken, afkomstig uit ons boek Leren Revalideren. Wij beantwoorden vragen zoals; Waardoor raak je als loper (weer) geblesseerd? Welke emotionele reacties kan je verwachten? En hoe kan je daar het best mee omgaan?
”Onderzoek van de Rijksuniversiteit in Groningen toonde aan dat geblesseerde sporters drie tot zes weken voorafgaand aan hun blessure een verminderd psychosociaal herstel kenden in vergelijking met de sporters die geen blessures kregen. Met andere woorden: niet alleen je fysiek herstel is belangrijk, je moet ook psychosociaal herstellen. Zo hebben sporters met stress een groter risico op blessures”
Het hele artikel is te lezen via de link hieronder.
Lees meerEen holistische benadering is belangrijk bij het voorkomen van blessures – SoccerDoc
Voor SoccerDoc hebben Afke en ik een blog geschreven waarin wij de relatie tussen stress, herstel en blessures uitgebreid bespreken. Hierin richten wij ons op blessurepreventie en geven we een overzicht van de theoretische modellen op het gebied van stress en herstel.
”De belasting van sporters bestaat namelijk niet alleen uit externe factoren zoals trainings- en wedstrijdbelasting, maar ook uit interne factoren als stress, gedachten en emoties. Om die reden is het goed om als fysiotherapeut te weten wat er zoal speelt in het leven van sporters naast hun sportactiviteiten.”
De hele blog is te lezen via de link hieronder.
Lees de blogAls je als trainer en/of coach jezelf kent, kan je jouw kwaliteiten optimaal benutten – SportknowhowxL
Voor de nieuwe rubriek ‘Topsport, mind you’ door SportknowhowXL, heb ik de column ‘Zelfkennis’ geschreven. Hierin ga ik in op het kennen van jezelf en je sporters, om optimaal te presteren. Ook komen er diverse werkbladen aan te pas, die jou als coach kunnen helpen bij het leren kennen van jezelf en je spelers.
”Het vergroten van zelfkennis is een voortdurend proces dat nooit ‘klaar’ is. Je leert jezelf en anderen steeds beter kennen wanneer je actief geïnteresseerd blijft.”
De hele column is hier te lezen.
Lees de columnWelke keuzes komen er allemaal kijken bij een topsport carrière? – NOS Jeugdjournaal
Op woensdag 23 maart ben ik geïnterviewd door het NOS Jeugdjournaal naar aanleiding van het bericht dat Ashleigh Barty, de huidig nummer 1 tennisster van de wereld, naar buiten heeft gebracht. Op slechts 25-jarige leeftijd heeft zij besloten te stoppen met haar tenniscarrière, een verrassend besluit.
Welke keuzes moet een topsporter maken gedurende zijn of haar carrière en in hoeverre spreek je dan nog van plezier in je sport? Ik geef in het interview antwoord op deze vragen.
Het fragment is terug te bekijken via deze link. Vanaf 6:44 begint het nieuwsstuk over Ashleigh Barty waarin ik ben geïnterviewd.
Bekijk het fragmentDe pandemie is een goede graadmeter om te weten wie tot je inner circle behoort – &C Magazine
Voor een artikel In &C’s februarinummer ‘Van je collega’s moet je het hebben’ ben ik geïnterviewd over de invloed van de corona pandemie op vriendschap en de grote kans dat tijdens deze periode je eigen vriendschappenkring wel eens kan zijn veranderd.
”Een periode van sociale stilte is een moment van reflectie,’ aldus psycholoog Yara van Gendt. ‘Met meer tijd om na te denken, kom je er misschien achter dat je sommige vrienden liever kwijt dan rijk bent.”
Het hele artikel is te lezen via deze link.
Lees het artikelDe invloed van coaches op plezier in de sport – Eurosport
In de laatste aflevering van het programma ‘De Slotronde’ op Eurosport was ik ook te gast.
”Van Gendt wil benadrukken dat het niet meevalt om elke weer te pieken. ”Het is niet voor te stellen hoe moeilijk het is om twee weken lang gefocust te blijven, te presteren, te herstellen en op tijd je rust te pakken om vervolgens weer te moeten presteren.”
Meer over de aflevering en de link naar de podcast van deze aflevering zijn hier te vinden.
Naar de podcastShorttrack vs. team pursuit: het belang van doelen stellen – Eurosport
Wederom was ik te gast in het programma ‘De Slotronde’ op Eurosport.
”Sportpsychologe Yara van Gendt onderschrijft het belang van een doel. “Bij het shorttrack wordt er een doel gesteld. Iedereen weet hoe je daar naar toe moet werken en wat de consequenties zijn. Bij het schaatsen lijkt het of de team pursuit er maar wordt bijgedaan. Misschien moeten ze het er eerst over eens worden of ze het wel belangrijk genoeg vinden. Het lijkt nu alsof dat niet zo is, maar iedereen verwacht wel dat de Nederlanders het even gaan doen.”
Meer over de aflevering en de link naar de podcast van deze aflevering zijn te vinden via deze link.
Lees meerNuis en Wüst slagen, terwijl Jelinkova afhaakt – Eurosport
Dinsdag 8 februari was ik te gast in het programma ‘De Slotronde’, live op Eurosport.
“Onder leiding van oud-biatleet en presentator Herbert Cool wordt besproken waarom Kjeld Nuis en Ireen Wüst wel slagen, terwijl Adriana Jelinkova afhaakt. En is dat afhaken misschien niet gewoon heel goed? Sportpsycholoog Yara van Gendt, commentator Thomas Schuurman en journalist Hans Klippus laten hun licht erover schijnen”
Dankjewel Hans Klippus voor de uitnodiging!
Meer over de aflevering en de link naar de podcast van de tv-aflevering zijn hier te vinden.
Lees meerShorttrack vs. team pursuit: het belang van doelen stellen – Eurosport
Wederom was ik te gast in het programma ‘De Slotronde’ op Eurosport.
”Sportpsychologe Yara van Gendt onderschrijft het belang van een doel. “Bij het shorttrack wordt er een doel gesteld. Iedereen weet hoe je daar naar toe moet werken en wat de consequenties zijn. Bij het schaatsen lijkt het of de team pursuit er maar wordt bijgedaan. Misschien moeten ze het er eerst over eens worden of ze het wel belangrijk genoeg vinden. Het lijkt nu alsof dat niet zo is, maar iedereen verwacht wel dat de Nederlanders het even gaan doen.”
Meer over de aflevering en de link naar de podcast van deze aflevering zijn te vinden via deze link.
Deze LinkDe invloed van coaches op plezier in de sport – Eurosport
In de laatste aflevering van het programma ‘De Slotronde’ op Eurosport was ik ook te gast.
”Van Gendt wil benadrukken dat het niet meevalt om elke weer te pieken. ”Het is niet voor te stellen hoe moeilijk het is om twee weken lang gefocust te blijven, te presteren, te herstellen en op tijd je rust te pakken om vervolgens weer te moeten presteren.”
Meer over de aflevering en de link naar de podcast van deze aflevering zijn hier te vinden.
Lees meerVraag je af wie je bent en wat je wilt en bedenk hoe je dat voor elkaar kunt krijgen – NLcoach
In het NLcoach magazine worden Afke en ik geïnterviewd door Hans Klippus over ons boek Leren Revalideren en deel ik mijn boeken top-3.
”Gevoelens wegpoetsen gaat niet, maar ook met spanning kan er goed worden gepresteerd.”
Ik heb voor mijn top-3 bewust voor boeken gekozen waar om zelfreflectie van de lezer wordt gevraagd. Ze adviseert mensen om vooral niet op de automatische piloot te leven.
Je kunt de artikelsEen blessure heeft vaak heel veel impact op je hele leven, het zet alles op zijn kop – Metro
Voor de krant Metro ben ik geïnterviewd over de vraag: ”Is het eigenlijk wel een goed idee om te gaan sporten als je vaak last hebt van stress?”
Lees meerGoede voornemens sneuvelen meestal nu – Manners Magazine
Voor Manners Magazine werd mij de vraag gesteld: ‘Goede voornemens, hoe zorg je ervoor dat je je er dit jaar wel aan houdt?’
Lees meerAls-dan-statements om voornemens vol te houden – AD.nl
Op AD.nl werd er aandacht besteed aan Blue Monday en werd mij gevraagd:. “Goed, je hebt realistische voornemens bedacht en bent lekker op dreef. Hoe zorg je ervoor dat je dat volhoudt?”
Lees meerMeer bewegen? Yara knows how! – Optimel
Naar aanleiding van de rol in de Optimel Campagne ‘Volhouden met Max- over het veranderen van je levensstijl’ is met mij een video opgenomen waarin ik tips geef over het volhouden van goede voornemens, met als hoofdonderwerp: Meer bewegen.
Zou jij nu ook meer willen bewegen maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan nu de video via deze link.
Lees meer‘Leren Revalideren’ is vooral rustig beginnen met sporten – Nieuwsweekend Radio 1
Op 1 januari was er in het programma Nieuwsweekend van Radio 1 aandacht voor ons boek ‘Leren Revalideren’ en werd ik geïnterviewd over starten met sporten na een lange rustperiode.
Je kunt het fragment hier beluisteren.
Lees meerWat betekent het olympisch succes voor Nederland? – Spraakmaker NPO Radio 1
In het programma spraakmakers op radio 1 werd na Mark Tuitert ook aan mij de vraag gesteld: Wat betekent dit olympisch succes voor Nederland?
Luister hier het fragment terug, vanaf ongeveer minuut 12 ben ik aan het woord.
Lees meerTurnster Biles haakt af door mentale problemen: ‘Mooi dat ze voor zichzelf mag kiezen’ – EenVandaag
In de uitzendig van EenVandaag was er volop aandacht voor de mentale gezondheid van sporters en werd ik geïnterviewd over turnster Simone Biles.
Bekijk het fragment hier terug.
Lees meerSportpsycholoog over de omschakeling bij Annemiek van Vleuten en een ‘dapper’ besluit van Simone Biles – NPO Radio 1
In het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1 werd ik geïnterviewd over de prestaties van Annemiek van Vleuten en het dappere besluit van Simone Biles.
Luister het fragment hier terug.
Lees meerPsychologische aspecten van sportblessures – Physios Magazine
Samen met collega Afke van de Wouw schreef ik dit artikel voor een vakblad voor fysiotherapeuten.
Samenwonen met een complotdenker – STAMP media
Voor STAMP Media werd ik door Alizée Delbrouck geïnterviewd over de effecten van complotdenken op gezinssituaties.
“Psychologe Yara van Gendt reikt een helpende hand aan voor gezinnen onder spanning door complotdenkers.”
Lees meerLet op: Grenzen onder constructie – Womens Health
Journalist Kimberly Palmaccio van Womens Health interviewde mij over het aangeven van grenzen op je werk. “Volgens Van Gendt staan we te weinig stil bij wat we zelf echt willen. We zijn te vaak bezig met wat anderen van ons verwachten en nodig hebben.”
Zó kom je in coronatijden de winter door: ‘Blijf niet in negatieve gedachten hangen’ – linda.nl
“We leven met beperkingen en onzekerheden, en weten niet wat ons te wachten staat. Maar blijf niet in die negatieve gedachten hangen.” Hoe komen we in coronatijden de winter door? Yara geeft tips aan LINDA.nl.
Lees meerEerste vrouwelijke scheidsrechter in Champions League – VIVA magazine
Onlangs floot de Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart als eerste vrouw een Champions League wedstrijd. Een mijlpaal in de voetbalwereld. Door VIVA magazine werd ik geïnterviewd over deze mooie ontwikkeling.
Lees meerStip aan de horizon – De Volkskrant
Journalist Gidi Heesakkers van de Volkskrant interviewde mij over de effecten van de app strava op de motivatie van amateurwielrenners. Eén van mijn tips: “Bedenk voor je opstapt waarom je nu gaat fietsen, wat je met dit ritje wilt.”
Lees meerDe impact van intimidatie op sociale media – VIVA magazine
‘Mensen voelen zich vaak machtiger en krachtiger vanachter hun telefoons,’ aldus psycholoog Yara van Gendt. ‘Online vervagen een heleboel grenzen en een ongepaste opmerking is snel gemaakt. De impact daarvan mag niet worden onderschat.
Lees meerTalk & Move – Expertisecentrum Voet & Beweging
Tijdens de 1e editie van Talk & Move vanuit het Expertisecentrum Voet & Beweging bespreek ik met Leefstijladviseur Danique tips en tricks voor thuiswerken in coronatijd. Hoe kom je bijvoorbeeld los van je werk?
Kijk hier het webinar terugBoven je stand leven – &C Magazine
&C magazine heeft mij geïnterviewd over jongeren die boven hun stand leven en waarom we dingen kopen waar we eigenlijk geen geld voor hebben.
Lees meerWat is sportpsychologie? – Allesoversport.nl
In dit artikel lichten Yara en Afke toe wat sportpsychologie is. ‘Sportpsychologen streven naar een verbeterd welzijn en prestaties van sporters, teams en coaches door middel van (sport)psychologische interventies.’
Lees meerDag van de Sportpsychologie – NLCoach
Op woensdag 23 september 2020 vond de eerste dag van de sportpsychologie plaats, vanaf nu een jaarlijks terugkerende dag tijdens de Nationale Sportweek. Voor NL coach deed Yara verslag over deze dag.
Lees meerWebinar ‘How to bounce back?!’ – Topsport Overijssel
Op de eerste dag van de sportpsychologie heeft Yara in samenwerking met Topsport Overijssel en De beste Jij het webinar ‘How to bounce back?!’ verzorgd waarin zij met volleybalcoaches Reinder Nummerdor en John Ogink in gesprek ging over tegenslagen.
Kijk hier de webimar terugPsycholoog over het geloven in complottheorieën: ‘Het geeft houvast’ – linda.nl
“Ieder mens is op zoek naar een bepaalde zekerheid, veiligheid en houvast, al helemaal in onzekere tijden van een pandemie.” aldus Yara van Gendt in een interview met LINDA.nl. over het geloven in complottheorieën.
Lees meerWaarom we kasten vol ongelezen boeken hebben – linda.nl
Kasten vol met boeken, stapels gedichtenbundels en een waslijst aan literatuur die je nog móet lezen. Waarom hebben we zoveel boeken waar we nog geen letter van hebben gelezen? Proberen we intellectueel te doen, of hebben we simpelweg geen tijd om te lezen? Yara van Gendt geeft antwoord in een interview aan LINDA.nl.
Lees meer‘Wielren-aso door Strava?’ – Editie NL
Yara was te zien bij EditieNL op RTL4. Ze werd geïnterviewd over de psychologische effecten van de app Strava. Wat doet het met wielrenners? En hoe kan je dat beïnvloeden?
Lees meerYara bij ‘Rabbering Laat’
Als fanatieke wielrenner stelde Paul Rabbering Yara een aantal vragen op NPO Radio 2 in de show ‘Rabbering Laat’. Het ging over de psychologische effecten van de app Strava. Wat doet het nou met je, die resultaten van anderen zien in de app?
Lees meerStrava-strevers strijden om de eerste plek op de app – RTL Nieuws
Maar waarom worden we zo strijdlustig van een sportapp? Voor RTL nieuws gaf ik antwoord op deze vraag. Volgens mij ligt dat vooral aan de doelen die je jezelf stelt..
Lees meerVisualisatie in het revalidatieproces – In dit Verband
Voor het vakblad ‘In dit Verband’ van gipsverbandmeesters schreef Yara een artikel over visualisatie in het revalidatieproces.
Lees meerHet kanaal over op je bucketlist – EditieNL
Op 26 juli 2019 kwam EditieNL langs bij Yara om het te hebben over ‘Het kanaal over op je bucketlist’. Veel zwemmers hebben als het doel HET kanaal tussen Engeland & Frankrijk over te zwemmen. Maar waarom wilt iedereen dit nou? Wat maakt die tocht toch zo bijzonder om zo lang voor te trainen? Yara gaf hier antwoord op.
Lees meerHoofdzaken bij sportblessures – SportKnowHowXL
Voor SportKnowHowXl schreven Afke en Yara over hoofdzaken bij sportblessures. Bij sportblessures gaat alle aandacht uit naar de blessure zelf, maar zowel bij het ontstaan als bij het revalideren spelen ook stress, gedachten, gevoelens en emoties een grote rol. In de ervaringsverhalen van sporters wordt gevraagd welke deel, fysiek of mentaal, het zwaarste voor sporters was. De meesten geven dan aan, dat ze het mentaal het zwaarst vonden.
Lees meerTackel je uitstelgedrag -Santé magazine
Voor de Sante magazine van juli 2018 werd Yara gevraagd iets te vertellen over motivatie voor thuis trainen en het uitstelgedrag dat daar vaak mee gepaard gaat.
Alle ballen moeten hooghouden – Vriendin magazine
In de editie oktober 2019 editie van ‘Vriendin’ vertelt Yara iets over de ontwikkeling van veerkracht, het maken van fouten en dealen met zelfsabotage bij de column ‘psyche’.
Lees meer