Yara

Over Yara

Elke dag ben ik weer blij en krijg ik energie van het feit dat ik mijn passies voor sport en het verbeteren van prestaties samen kan brengen in de praktijk. Hoe fijn is dat.

Sport maakt een groot onderdeel uit van mijn leven, ik hockey graag en bezoek regelmatig sportevenementen zoals de Olympische Spelen in Vancouver, Londen en Rio de Janeiro. 

Mijn achtergrond in de sociale psychologie en arbeids- en organisatiepsychologie brachten mij op weg naar mijn masterstudie sport- en prestatiepsychologie. Ik had het gevoel nog lang niet uitgeleerd te zijn en ben met veel plezier de postmaster tot geaccrediteerd SPORTPSYCHOLOOG VSPN ® gaan doen.

Mijn eigen praktijk in combinatie met het samenwerken bij WOUW Performance Coaching met collega Afke van de Wouw geeft dynamiek aan mijn weken. Ik houd van afwisseling, geen week is voor mij hetzelfde en daar geniet ik van.

Mijn kernwaarden

Groei

Groeien is niet per se beter, groter of sneller worden maar ook bewuster zijn. Groei is voor mij: ontwikkelen, in beweging zijn en geprikkeld worden. Zo blijf ik mij zelf op professioneel vlak graag ontwikkelen door regelmatig congressen te bezoeken en cursussen te volgen. 

Plezier

Vanzelfsprekend kan niet alles altijd leuk zijn maar door zoveel mogelijk te doen waar je blij van wordt en wat je leuk vindt ervaar je meer voldoening. Dingen doen met een lach op je gezicht en vanuit intrinsieke motivatie, dat is mijn uitgangspunt.

Toewijding

Loyaliteit en toewijding vind ik erg belangrijk. Commitment, ergens samen voor gaan en je houden aan afspraken die je maakt is voor mij erg waardevol. Ik geef niet zomaar op en deal met tegenslagen die op mijn pad komen.

In de media

Spraakmaker NPO Radio 1

Goede voornemens sneuvelen meestal nu – Manners Magazine

 Voor Manners Magazine werd mij de vraag gesteld: ‘Goede voornemens, hoe zorg je ervoor dat je je er dit jaar wel aan houdt?’

Je kunt het artikel hier teruglezen.

Yara bij ‘Rabbering Laat’

Als-dan-statements om voornemens vol te houden – AD.nl

Op AD.nl werd er aandacht besteed aan Blue Monday en werd mij gevraagd:. “Goed, je hebt realistische voornemens bedacht en bent lekker op dreef. Hoe zorg je ervoor dat je dat volhoudt?”

Lees het artikel hier terug.

‘Leren Revalideren’ is vooral rustig beginnen met sporten – Nieuwsweekend Radio 1

Op 1 januari was er in het programma Nieuwsweekend van Radio 1 aandacht voor ons boek ‘Leren Revalideren’ en werd ik geïnterviewd over starten met sporten na een lange rustperiode. 

 Je kunt het fragment hier beluisteren.

Spraakmaker NPO Radio 1

Wat betekent het olympisch succes voor Nederland? – Spraakmaker NPO Radio 1

In het programma spraakmakers op radio 1 werd na Mark Tuitert ook aan mij de vraag gesteld: Wat betekent dit olympisch succes voor Nederland?

Luister hier het fragment terug, vanaf ongeveer minuut 12 ben ik aan het woord.

Yara bij ‘Rabbering Laat’

Turnster Biles haakt af door mentale problemen: ‘Mooi dat ze voor zichzelf mag kiezen’ – EenVandaag

In de uitzendig van EenVandaag was er volop aandacht voor de mentale gezondheid van sporters en werd ik geïnterviewd over turnster Simone Biles. 

Bekijk het fragment hier terug.

Sportpsycholoog over de omschakeling bij Annemiek van Vleuten en een ‘dapper’ besluit van Simone Biles – NPO Radio 1

In het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1 werd ik geïnterviewd over de prestaties van Annemiek van Vleuten en het dappere besluit van Simone Biles.
Luister het fragment hier terug.
Psychologische aspecten van sportblessures

Psychologische aspecten van sportblessures – Physios Magazine

Samen met collega Afke van de Wouw schreef ik dit artikel voor een vakblad voor fysiotherapeuten.  

Samenwonen met een complotdenker – STAMP media

Voor STAMP Media werd ik door Alizée Delbrouck geïnterviewd over de effecten van complotdenken op gezinssituaties.
“Psychologe Yara van Gendt reikt een helpende hand aan voor gezinnen onder spanning door complotdenkers.”

Lees meer

Let op: Grenzen onder constructie – Womens Health

Journalist Kimberly Palmaccio van Womens Health interviewde mij over het aangeven van grenzen op je werk. “Volgens Van Gendt staan we te weinig stil bij wat we zelf echt willen. We zijn te vaak bezig met wat anderen van ons verwachten en nodig hebben.”

psychologen praktijk | Over Yara

Zó kom je in coronatijden de winter door: ‘Blijf niet in negatieve gedachten hangen’ – linda.nl

“We leven met beperkingen en onzekerheden, en weten niet wat ons te wachten staat. Maar blijf niet in die negatieve gedachten hangen.” Hoe komen we in coronatijden de winter door? Yara geeft tips aan LINDA.nl.

Stip aan de horizon – De Volkskrant

Eerste vrouwelijke scheidsrechter in Champions League – VIVA magazine

Onlangs floot de Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart als eerste vrouw een Champions League wedstrijd. Een mijlpaal in de voetbalwereld. Door VIVA magazine werd ik geïnterviewd over deze mooie ontwikkeling. 

Lees meer

Stip aan de horizon – De Volkskrant

Stip aan de horizon – De Volkskrant

Journalist Gidi Heesakkers van de Volkskrant interviewde mij over de effecten van de app strava op de motivatie van amateurwielrenners. Eén van mijn tips: “Bedenk voor je opstapt waarom je nu gaat fietsen, wat je met dit ritje wilt.”

Lees meer

online onveilig

De impact van intimidatie op sociale media – VIVA magazine

‘Mensen voelen zich vaak machtiger en krachtiger vanachter hun telefoons,’ aldus psycholoog Yara van Gendt. ‘Online vervagen een heleboel grenzen en een ongepaste opmerking is snel gemaakt. De impact daarvan mag niet worden onderschat.

Talk & Move – Expertisecentrum Voet & Beweging

Talk & Move – Expertisecentrum Voet & Beweging

Tijdens de 1e editie van Talk & Move vanuit het Expertisecentrum Voet & Beweging bespreek ik met Leefstijladviseur Danique tips en tricks voor thuiswerken in coronatijd. Hoe kom je bijvoorbeeld los van je werk?

Boven je stand leven –

Boven je stand leven –

&C Magazine

&C magazine heeft mij geïnterviewd over jongeren die boven hun stand leven en waarom we dingen kopen waar we eigenlijk geen geld voor hebben.

Wat is Sportpsychologie

Wat is sportpsychologie? – Allesoversport.nl 

In dit artikel lichten Yara en Afke toe wat sportpsychologie is. ‘Sportpsychologen streven naar een verbeterd welzijn en prestaties van sporters, teams en coaches door middel van (sport)psychologische interventies.’

Eerste Dag Van De Sport-Psychologie een Success

Dag van de Sportpsychologie – NLCoach

Op woensdag 23 september 2020 vond de eerste dag van de sportpsychologie plaats, vanaf nu een jaarlijks terugkerende dag tijdens de Nationale Sportweek. Voor NL coach deed Yara verslag over deze dag.

How to bounce back?

Webinar ‘How to bounce back?!’ – Topsport Overijssel

Op de eerste dag van de sportpsychologie heeft Yara in samenwerking met Topsport Overijssel en De beste Jij het webinar ‘How to bounce back?!’ verzorgd waarin zij met volleybalcoaches Reinder Nummerdor en John Ogink in gesprek ging over tegenslagen.

Psycholoog Over Het Geloven in Complottheroieen

Psycholoog over het geloven in complottheorieën: ‘Het geeft houvast’ – linda.nl

“Ieder mens is op zoek naar een bepaalde zekerheid, veiligheid en houvast, al helemaal in onzekere tijden van een pandemie.” aldus Yara van Gendt in een interview met LINDA.nl. over het geloven in complottheorieën.

Studenten Burn Out

Burno-out bij studenten – Psychologen Nederland

Maar liefst 70% van de studenten geeft aan druk te ervaren om te presteren. Hierdoor hebben steeds meer studenten last van een burn-out of krijgen ze verschijnselen van een burn-out. Hoe kun je hier als student mee omgaan? In dit blog voor Psyned (Psychologen Nederland) vertel ik er meer over.

Waarom we kasten vol ongelezen boeken hebben

Waarom we kasten vol ongelezen boeken hebben – linda.nl

Kasten vol met boeken, stapels gedichtenbundels en een waslijst aan literatuur die je nog móet lezen. Waarom hebben we zoveel boeken waar we nog geen letter van hebben gelezen? Proberen we intellectueel te doen, of hebben we simpelweg geen tijd om te lezen? Yara van Gendt geeft antwoord in een interview aan LINDA.nl.

‘Wielren-aso door Strava?’ – Editie NL

‘Wielren-aso door Strava?’ – Editie NL

Yara was te zien bij EditieNL op RTL4. Ze werd geïnterviewd over de psychologische effecten van de app Strava. Wat doet het met wielrenners? En hoe kan je dat beïnvloeden?

Yara bij ‘Rabbering Laat’

Yara bij ‘Rabbering Laat’

Als fanatieke wielrenner stelde Paul Rabbering Yara een aantal vragen op NPO Radio 2 in de show ‘Rabbering Laat’. Het ging over de psychologische effecten van de app Strava. Wat doet het nou met je, die resultaten van anderen zien in de app?

Strava-strevers strijden om de eerste plek op de app – RTL Nieuws

Strava-strevers strijden om de eerste plek op de app – RTL Nieuws

Maar waarom worden we zo strijdlustig van een sportapp? Voor RTL nieuws gaf ik antwoord op deze vraag. Volgens mij ligt dat vooral aan de doelen die je jezelf stelt..

Visualisatie in het revalidatieproces

Visualisatie in het revalidatieproces – In dit Verband

Voor het vakblad ‘In dit Verband’ van gipsverbandmeesters schreef Yara een artikel over visualisatie in het revalidatieproces.

Het kanaal over op je bucketlist

Het kanaal over op je bucketlist – EditieNL

Op 26 juli 2019 kwam EditieNL langs bij Yara om het te hebben over ‘Het kanaal over op je bucketlist’. Veel zwemmers hebben als het doel HET kanaal tussen Engeland & Frankrijk over te zwemmen. Maar waarom wilt iedereen dit nou? Wat maakt die tocht toch zo bijzonder om zo lang voor te trainen? Yara gaf hier antwoord op.

Hoofdzaken bij sportblessures

Hoofdzaken bij sportblessures – SportKnowHowXL

Voor SportKnowHowXl schreven Afke en Yara over hoofdzaken bij sportblessures. Bij sportblessures gaat alle aandacht uit naar de blessure zelf, maar zowel bij het ontstaan als bij het revalideren spelen ook stress, gedachten, gevoelens en emoties een grote rol. In de ervaringsverhalen van sporters wordt gevraagd welke deel, fysiek of mentaal, het zwaarste voor sporters was. De meesten geven dan aan, dat ze het mentaal het zwaarst vonden.

Tackel je uitstelgedrag

Tackel je uitstelgedrag -Santé magazine

Voor de Sante magazine van juli 2018 werd Yara gevraagd iets te vertellen over motivatie voor thuis trainen en het uitstelgedrag dat daar vaak mee gepaard gaat.

Alle ballen moeten hooghouden

Alle ballen moeten hooghouden – Vriendin magazine

In de editie oktober 2019 editie van ‘Vriendin’ vertelt Yara iets over de ontwikkeling van veerkracht, het maken van fouten en dealen met zelfsabotage bij de column ‘psyche’.

WOUW Performance Coaching 

WXUW Logo

WOUW Performance coaching is gevestigd in het open voetbal innovatiecentrum (gebouw #11) op de KNVB Campus in Zeist. Afke van de Wouw en Yara van Gendt zijn beide sportpsychologen en werkzaam voor WOUW Performance Coaching. Zij begeleiden sporters, coaches en teams in het leveren van prestaties en verzorgen workshops voor sportverenigingen, teams, hogescholen en bedrijven.

Daarnaast passen ze (sport)psychologische principes ook toe in de gezondheidszorg en bedrijfsleven. Samen zijn Yara en Afke bezig met het schrijven van het boek ‘Leren Revalideren’ voor sporters over de psychologische factoren bij het ontstaan van blessures en die tijdens de revalidatie een rol spelen. 

Meer weten?

Vul het contact formulier in of neem rechtstreeks contact op met Yara door:

te mailen naar info@yaravangendt.nlof te bellen naar 06-53860748.